Kijken, blijven kijken

Egon is fotograaf en woont in Venlo. Hij is getrouwd en heeft twee volwassen kinderen.

Tekst en foto’s: Erik Daems

Egon, hoe gaat het nu met je?

Ik zal even iets heel persoonlijks zeggen, ik ben tweeënhalf jaar geleden opa geworden. Dan krijg je bijna het moment terug van toen je zelf kinderen kreeg. Nu zie je je eigen zoon en schoondochter van geluk stralen. Dat is zo mooi om te beleven. Het leven. Ik wist niet dat datgene zo ver tot in alles doortrekt. Het is een gelukmakend gedeelte van de dag als je aan dat kind denkt. Het geeft ook heel veel energie.

Ik merk dat hoe ouder ik word hoe meer tevreden ik ben. Ik heb veertig jaar behoorlijk hard gewerkt voor dit vak. Ik kan straks met een gerust hart zeggen dat ik het heerlijk gedaan heb, we hebben het volgehouden in de moeilijke tijden. En dat geeft een best wel tevreden gevoel. Ik heb ook nooit geklaagd in mijn leven. Ik vind ook dat als je in Nederland woont dat het verboden is om te klagen. Nu is er nog een deel van de bevolking dat onder het minimum leeft. Ik vind dat niet goed. Het past niet in onze Westerse welvaart, maar normale burgers die normale centen verdienen hebben absoluut niets te klagen. In heel veel delen van de wereld gaat het heel wat slechter. Ik heb altijd een heel positieve instelling gehad. 

Wat zijn dingen waar je heel gelukkig mee bent dat ze nu zo in je leven zo zijn?

Met mijn familie, zeker die nieuwe aanwinst, prachtig gewoon. Ik ben best wel een natuurmens, ik ben ook in de natuur opgegroeid. Op een gegeven moment verlaat je dat weer even. Ik heb in mei een trekking gedaan in Nepal, dan krijg ik weer zoveel respect voor de natuur. Nepalezen zijn ook fantastisch mooie mensen. Ze zijn met heel weinig tevreden, heel eenvoudig. 

Ze houden echt van de natuur en merken de klimaatsverandering daar ook echt en maken zich ook oprecht zorgen of die sneeuw daar over tien jaar nog ligt. “Over een jaar of tien zijn die bergen misschien wel zwart”, werd daar letterlijk gezegd. Zo ver gaat het, hoe wij met die wereld omgaan. Des te meer word ik blij van elk stukje natuur, ik krijg er steeds meer waardering voor. 

Van welke dingen op een dag kun je heel blij worden?

Als ik een opdrachtgever aan de telefoon heb die me vertelt dat ik een opdracht voor hem heel mooi heb kunnen invullen. Dan ga ik lekker naar huis, koken voor de familie. Dat ontspant ook heel goed. En dan lekker met de familie of vrienden samen aan de dis zitten met een lekker glas wijn erbij. Dat vind ik een heerlijke daginvulling. 

Waarvan of van wie krijg jij energie?

Die krijg ik van positief ingestelde mensen die ook samen met jou naar een plan toe willen werken. Dat kan ook een artikel zijn, een heel mooie film, een televisie-programma. Ik ga zeker komende week naar 1917 kijken. Daar heb ik al waanzinnig mooie beelden van gezien. Daar is ook op een compleet vernieuwende manier gefilmd. Dat moet je zeker op een groot scherm gaan zien. Ik krijg heel veel inspiratie van op een andere manier naar beelden kijken. Blijven kijken. 

Ik ben paar weken naar het fantastisch mooie museum Voorlinden geweest, bij Wassenaar. Een fantastische inrichting en heel mooie kunst. Daar word ik heel blij van. Alles wat met vorm, kunst en het leven te maken heeft, daar krijg ik veel inspiratie van. 

Wat is je wens?

Ik zou willen dat er in de wereld beter wordt nagedacht. Dat heeft met klimaat te maken, dat heeft met religie te maken. Laten we met dat al dat gedoe in Gods naam eens ophouden. Ik wens mijn kinderen en kleinkinderen een betere en vooral een veiligere toekomst toe. 

Het werk van Egon kun je zien op www.zebra.nl

Het maken van ILL-talks en INSPIRATOUR kost tijd, geld en energie. Wil je mij steunen om dit te kunnen blijven doen, maak dan een afspraak met me voor het maken van foto’s of bestel een boek op www.allewijsheidopeenstokje.nl