ILL-talk met mezelf: In het bos had ik het magische moment

Ik ben Erik (1976) en ik ben fotograaf. Ik schiet portretten zowel digitaal als met een middenformaatcamera op zwart-wit film. Ik heb voor Inspiratour gesprekken met mensen over wat hen inspireert en waar ze gelukkig en blij van worden. Inspiratour is een verzameling ILL-talks, gesprekken over Inspiratie, Leven en Liefde. De allereerste ILL-talk is met mezelf.

Tekst en foto’s: Erik Daems

ERIK

Erik, hoe gaat het met je, nu, op dit moment?

Het gaat wel goed. Mijn vriendin Tanja is met een vriendin van haar een kinderboek aan het maken. Daar zit nu zowat al haar tijd in. Het is wel superleuk om te doen. Het is een boek met een aantal verhalen en bij ieder verhaal mag ik een foto maken. Echt heel fijn om aan mee te werken.

Erik, waar word je blij van?

Van rolletjes ontwikkelen. Ik heb thuis spullen voor zwart-wit en voor kleurenfilms. Als ik weer kan ontwikkelen, hoef ik me op dat moment alleen maar bezig te houden met het proces. Lekker rustig. Ik maak nu vaker portretten op zwart wit middenformaat-film. Dat is zo mooi. Het is een geweldige camera om mee te fotograferen, en de film geeft zo’n mooie kwaliteit, scherp en contrastrijk. En dan ontwikkelen, scannen en de resultaten bewerken. Die hele weg naar het resultaat fascineert me. Ik krijg dat op deze manier nergens anders mee.

Waar kun je inspiratie en nieuwe energie van krijgen?

Soms kan dat een foto op een platenhoes zijn, die ik dan wil na-fotograferen. Soms zijn het bloemen, waar ik een foto van wil maken.

Waar kun je echt gelukkig van worden? Wat zijn voor jou de geluksmomenten in je leven?

Als ik langs de weg en in de velden de bloesem aan de bomen zie komen en de paardenbloemen zie bloeien, dan word ik zo blij. Het doet me goed de kracht van de natuur te zien.

En gisteravond, toen ik bij het naar bed brengen nog even naast mijn jongste zoon Jasper lag gaf ik hem een kusje op zijn wang. Toen draaide hij zich om en kwam mij ook een kusje op mijn wang geven. Heel schattig!  Ik heb ook wel eens een joekel van een geluksgolf gehad in een bos, tussen de bomen en de rotsen. De zon scheen, we waren met mensen aan het klimmen in het bos van Fontainebleau. Ineens voelde ik een enorme verbinding met de Aarde, het bos, alle mensen, alle dieren en het hele Universum. Echt het magische moment.  

Van welke dingen die je ooit gedaan hebt zou nog veel meer willen?

Ik ben blij dat ik ook dit jaar weer naar Fontainebleau kan gaan. Vlak bij Parijs ligt een gigantisch bos met heel veel rotsblokken, gletsjerpuin. Die blokken zijn een metertje of vier hoog en ze zijn geweldig om te boulderen. Boulderen is korte routes klimmen zonder moeilijk gedoe met touwen en materiaal. Valmatje, schoentjes en klimmen maar. En dat bos, dat is zo’n geweldige plek. Ik voel me daar altijd heel welkom.

Heb jij nog een wens?

Ik wil met Tanja en onze twee zoons in de natuur gaan wonen en gaan doen waar we echt gelukkig van worden. 

Meer over het boek waar Erik aan meewerkt vind je op www.allewijsheidopeenstokje.nl en Instagram @allewijsheidopeenstokje

Het maken van ILL-talks en INSPIRATOUR kost tijd, geld en energie. Wil je mij steunen om dit te kunnen blijven doen, maak dan een afspraak met me voor het maken van foto’s of bestel een boek op www.allewijsheidopeenstokje.nl