Het zijn de kleine kicks van de dag

Rob woont met zijn vrouw Ariëtte en haar twee dochters in Noord-Limburg. Hij is zelfstandig ondernemer en begeleidt bedrijven bij ict-projecten. 

Tekst en foto’s: Erik Daems

Rob, hoe gaat het op dit moment met je? 

Op dit moment, op zaterdag ochtend, gaat het nu heel goed met me. Ik ben een tevreden mens.

Van welke dingen in je leven ben je heel gelukkig dat ze nu zo zijn?

Hetgeen waar ik nu het meest gelukkig om ben is mijn relatie met Ariëtte. We zijn nu  tien jaar getrouwd, elf jaar bij elkaar. Ik merk dat ik nu heel erg geniet van de manier waarop wij dingen samen doen, steeds naar elkaar toe groeien. We hebben samen een idee over hoe we ons leven willen inrichten. Vooral in het afgelopen jaar, anderhalf jaar is dat enorm gegroeid. 

We hebben ook een periode gehad waarin het lastig was. We zijn ook een korte periode uit elkaar geweest. Gelukkig heeft dat er toe geleid dat we, met name ik, weer openheid vonden. Toen er conflict was, had ik me afgesloten. Ik heb me weer opnieuw opengesteld. Daar heb ik en daar hebben wij veel van geleerd. Vanaf dat moment voel ik echt dat het zoveel mooier en beter is geworden. Ik vind onszelf  ook echt een leuk stel. 

Van welke dingen die op een dag gebeuren kun je heel blij worden?

Ik heb een best wel leuk ochtendritueeltje. Door de week slaapt Ariëtte meestal nog als ik opsta. Ik maak dan bleekselderij-sap en ik zet thee. Die glaasjes breng ik op bed. Soms is ze wakker, soms slaapt ze nog. Soms wordt ze heel even wakker van die kopjes die ik zachtjes voor haar neer zet. 

Daarna ga ik douchen en dan ga ik weg. Heel vaak komt ze dan naar beneden en zwaait ze even voor het raam. Dat soort kleine dingen, dat vind ik echt fantastisch, daar kan ik echt van genieten. 

Rond kwart voor zeven rijd ik weg, In de zomer met de zonsopkomst zie ik links dat licht van de zon opkomen. Daar stuur ik altijd een foto van naar Ariëtte, en ik stuur ik altijd de link uit Spotify naar het liedje New Light van John Mayer. Als het donker is of grijs weer stuur ik alleen dat linkje. Dat zijn de kleine kicks van de dag. 

Zijn er mensen of dingen die jou geïnspireerd hebben op dingen op een bepaalde manier te doen?

De manier waarop mijn vader me heeft geïnspireerd bepaalde dingen te doen zit hem vooral in relativering en humor. Hij kon heel veel dingen gedaan krijgen bij mensen door zijn humor, venijnige speldenprikjes die het luchtig maakten. Ik kan door humor dingen ter sprake brengen die misschien een beetje gevoelig liggen. Dat heb ik wel van mijn vader. 

Onze oudste dochter heeft mij heel erg geïnspireerd door vanaf jongs af aan op een bepaalde manier naar de wereld te kijken. Zij eet vanaf haar zevende al vegetarisch. Zelf vind ik het lastig om me daar heel streng aan te houden. Ik ben ook niet van het strikte, ik sta mezelf toe om soms daarvan af te wijken. Ik eet nog zo’n een keer per week vlees. 

Onze jongste dochter heeft mij veel geleerd door de manier waarop ze haar gevoelens omzet in woorden. Ondanks dat wij alleen via de opvoeding onze band hebben en niet biologisch, herken ik veel van mij in haar. Ariëtte leert mij ook heel erg veel en inspireert me met heel veel zaken. 

Mensen die me inspireren zijn met name mensen die goed contact kunnen leggen  met anderen, die iets hebben waarmee ze mensen in beweging kunnen krijgen. Als mensen iets in andere mensen kunnen erkennen, daar kan ik met bewondering naar kan kijken. 

Waar krijg je energie van?

Van lichtheid. Ik vind het lastig als dingen zwaar gaan. Ik denk mezelf wel eens vast, een bepaalde lichtheid is wel heel belangrijk. Ik heb vanuit vroeger een mechanisme ontwikkeld om conflicten uit de weg te gaan, want ik had geleerd dat conflicten lastig waren. 

Dus het lijkt alsof je heel licht en energiek bent maar je gaat je zaken niet aan. Je neemt de zwaarte mee, je lost het niet op. Dat is waar Ariëtte me heel erg in inspireert. Ik zit nu in de stap dat ik een aantal zaken in mezelf moet aankijken. Soms ga ik daarvan in mijn hoofd zitten en stroopt het qua energie. Uiteindelijk levert het me meer energie op dan dat het kost. 

Heb jij een wens?

Mijn wens, of mijn droom, is om ergens een plek in het groen te krijgen waar we in alle rust vorm kunnen geven aan de manier waarop we willen wonen en leven. Een plek waar onze kinderen en misschien straks ook kleinkinderen welkom zijn en kunnen verblijven.

We proberen op dit moment onze dagelijkse dingen in dienst te stellen van onze droom.  We zijn bewuster met bepaalde zaken om aan het gaan. Hoe willen we nu wonen, wat kunnen we nu doen? Van ons huis waar we nu wonen gaan we nu wel een heel fijn huis maken. Het mooie is dat het dus een actieve droom is. Daardoor krijgen we echt wezenlijke gesprekken en komen we ook dichter tot elkaar. 

Ik vind het proces mooi dat Ariëtte heeft meegemaakt, dat bewonder ik ook aan anderen die dat voor elkaar krijgen. Er speelt een stuk in hoe anderen naar je kijken. Durf je voor jezelf uit te komen wie je echt bent? In je hoofd kun je dan tegen jezelf zeggen dat je het niet kunt en dat het geen geld oplevert. Het gaat om de bewustwording. Het voor mezelf beginnen is daar ook een stap in. Ik moet nu ook voor mezelf gaan staan. Waar word je blij van? Wat doe je goed? 

Ariëtte doet energiewerk. Dat is voor sommige mensen best vreemd. Dat is met het hoofd ook niet allemaal te snappen. Op een gegeven moment heeft zij een soort knop omgezet. “Hier ben ik, dit ben ik, met al mijn mooie dingen, met al mijn lelijke dingen. Dit is mijn passie en dit ga ik doen.” Sinds die tijd is het enorm gaan stromen. Nu zij is opgestaan, zie je ook dat ze daarmee andere mensen heeft uitgenodigd om hiermee iets te doen. Het brengt mensen met elkaar in contact. Ik heb superveel bewondering voor mensen die echt voor hun passie gaan staan.

Het maken van ILL-talks en INSPIRATOUR kost tijd, geld en energie. Wil je mij steunen om dit te kunnen blijven doen, maak dan een afspraak met me voor het maken van foto’s of bestel een boek op www.allewijsheidopeenstokje.nl