Dan gaan mijn hersenen sneller werken

Bart werkt als fotograaf en woont in de buurt van Nijmegen. Hij is net verhuisd. Ik spreek hem half februari 2020.

Tekst en foto’s: Erik Daems

Bart, hoe gaat het nu met je?

Ik heb zin in het nieuwe seizoen. Dat begint in april, dan wordt het voor mij druk. Dat houdt me bezig. Tussen opdrachten in denk ik aan van alles. Ik ben een echte dromer en een denker, mijn hoofd voelt soms als een flipperkast. Ik moet dat wel ergens in kunnen uiten, ik heb dan dus liever wat meer opdrachten. Particuliere shoots komen altijd meer last-minute. Shoots voor zakelijke magazines van vaste klanten heb ik het hele jaar door wel werk van. 

Wat is iets waar je op dit moment heel gelukkig mee bent dat het nu zo is?

Ik ben net verhuisd naar deze nieuwbouw-woning. Ik ben blij dat we het in een goede tijd hebben kunnen kopen en ik vind het interieur en de tuin er beneden leuk uitzien. Het is wel een soort van af nu. Maar ja, is het ooit echt af? 

Wat zijn de dingen op een dag waar je blij van kan worden?

Ik ben blij als ik koffie heb gedronken bij een buurman, als het zonnetje op mijn gezicht schijnt of als ik ben gaan hardlopen. De voldoening van het afwikkelen van taken maakt me vooral blij. Dat kan een huishoudelijke taak zijn, een opdracht of als ik een mooie serie foto’s heb nabewerkt. Dan heb ik het gevoel dat ik nuttig bezig ben. 

Het is ook wel eens fijn om een dagje niks te hebben. Het niet alleen maar werken, werken, werken. Ik ben blij dat we ook af en toe een beetje in huis kunnen aanrommelen. We hebben de luxe om een keer een middag naar de stad te gaan of om overdag een film te kijken terwijl anderen op hun werk zitten. Mijn vriendin staat vier dagen voor de klas, ik werk als fotograaf, we kunnen het nu allemaal prima bolwerken.

Ik ben ook vaak aan het werk als andere mensen vrij hebben. Ik fotografeer dan vooral gezinnen en families op buitenlocaties, dat kunnen er zo vier of vijf in een weekend zijn. Dat hoort er gewoon bij. Het is gewoon werk maar het is leuk werk, werken met mensen. Dan gaat de tijd wel snel.

Welke dingen zou je zeker nog een keer willen doen?

We hebben nu de tuin af, daar komen straks tuinmeubelen in. We wonen in een heel gezellige buurt. Afgelopen zomer hebben we al lekker met de buren gebarbecued en met zijn allen een drankje gedaan in de avondzon. Dat willen we vaker doen, ik verheug me nu al op komende zomer. 

Ik vind wandelen op vakantie heel mooi, in de natuur van Noorwegen bijvoorbeeld. Ik vind snorkelen ook heel leuk, ik wil nog wel eens een keer in zoet water snorkelen. En een aquarium kopen en dat helemaal inrichten.  

Van wie of waarvan kun jij inspiratie krijgen?

Ik krijg inspiratie van mensen met andere ideeën en nieuwe prikkels. Dan gaan mijn hersenen sneller werken, ik vind het leuk om te brainstormen. Als ik met andere mensen ben, kom ik een beetje in een flow. Dan ga ik prikkels aan elkaar verbinden en vormen zich nieuwe ideeën. Als je samen in die uitwisseling zit, kan het heel leuke dingen opleveren.

Soms krijg ik nieuwe ideeën als ik een TV-programma kijk. Ik vraag soms tien keer op een avond aan mijn vriendin om het even op pauze te zetten, zodat ik kan vertellen wat ik heb bedacht. We komen soms een film gewoon niet door. Ik neem me wel eens voor rond acht uur een film te gaan kijken, maar we redden het dan vaak niet om rond tien uur in bed te liggen. 

Heb jij een wens?

Ik wil blijven werken als fotograaf en precies genoeg opdrachten doen als voor mij goed voelt. Als je precies het goeie aantal opdrachten doet blijf je gemotiveerd en dat zie je echt wel terug in het beeld. Als je er teveel doet die je niet leuk vindt wordt je luier en lakser. Je ben dan niet creatief en niet gemotiveerd. Je wordt dan een fabriek en dat wil ik niet. 

Mijn wens is eigenlijk om van alle ideeën die ik afgelopen jaren heb gehad, de beste er uit te pikken en daar echt wat mee te gaan doen. Ik geloof echt in die ideeën en ik ben benieuwd of ze werken. 

Meer informatie over wat Bart doet vind je op zijn website.